FunNature & AnimalWhat is a kinkajú?

What is a kinkajú?

It is a cat? Is it a mini bear? Is it a monkey? None of them. The kinkajú ( Potos flavus ) is an animal of Central and South America – from southern Mexico to southern Brazil. It lives in various types of forest habitats, including tropical dry forest, secondary forest, Amazon rainforest, Atlantic coastal forest, tropical evergreen forest, and forests of the savanna region in Suriname.

This carnivorous mammal, similar in appearance to a mix between a small monkey and a ferret, is mistakenly related to primates, but is related to raccoons.

They are called honey bears because of their habit of raiding bee hives. They have a strong tail that they use to balance and climb, similar to how monkeys use theirs. However, as we have seen, they have nothing to do with them.

They are nocturnal animals that feed and start their activity once the sun has set and although they have a tender and friendly appearance, they can become really aggressive if they feel intimidated.

Where they live?

Kinkajús live in small groups that generally consist of two males, a female, and their offspring. Members of the same group sleep together during the day in a nest and come out at dusk to groom and socialize. They move away to feed themselves for most of the night, but go back to sleep together in the morning.

These nocturnal and arboreal animals have large eyes to see in low light and rely on their exceptional senses of hearing and smell to move around at night. They have agile clawed toes and fully reversible hind legs that are slightly webbed, which is great for getting a good grip.

Their bodies are elongated and their long prehensile tail helps them balance as they move gracefully through the treetops. They can be seen hanging upside down from their tails while they are eating.

What do they eat?

They mainly eat fruit. They can supplement their diet with insects and nectar, and they can use their extra long tongues to get both. They are considered active seed dispersers and possibly also pollinators. For example, when kinkajús feed on nectar, they end up with their entire face full of pollen that is later dispersed on other plants when they move from one place to another.


Marking the territory

Kinkajus communicate with each other through scent marking and vocalization. They have scent glands in the corners of their mouths and on their throats and abdomen that rub against tree branches to mark territory. Apart from this brand, they also boast a wide range of vocal calls including barking, squeaking, squealing, growling, hissing, and their most characteristic vocalization, a two-part snort. If threatened, he hisses and yells.

Reproduction

 

Kinkajus can breed throughout the year , but they tend to have local breeding seasons that are likely roughly related to fruit production.

After a gestation period of 112 to 120 days, females usually give birth to one and rarely to two young. At birth, the calf weighs approximately 200 grams and is approximately 30 centimeters long. She is blind and completely defenseless until her ears and eyes open sometime during the first month of life. The mother will breastfeed her newborn for about eight weeks. After weaning, you will continue to care for your offspring until they become completely independent at around four months of age. The males do not help to care for the young, but they will play with and tolerate them sharing the same fruit tree or den.

 

Conservation

Humans are its most important predator. They are often captured for the pet trade, coveted for their fur, and hunted for their meat. Additionally, their available habitat is shrinking due to deforestation, and they may also be at risk from overhunting and over-gathering.

 

IUCN Conservation Status: Least Concern

 

What are the real impacts of a golf course?

Although it may seem that golf is a sport closely linked to natural spaces, it actually has a great impact on the environment.

The South American firefly, a new invasive species in Spain?

Initially it was identified as a new species of firefly, although it was soon seen that, in fact, it had been brought by the human hand from Argentina.

NASA discovers more than 50 areas that emit exorbitant levels of greenhouse gases

NASA's 'EMIT' spectrometer locates has targeted Central Asia, the Middle East and the US among others.

Scientists identify the exact number of hamburgers you can eat without destroying the Earth

A new report highlights how much we should reduce our meat consumption per week to prevent the climate crisis from worsening.

Can an alligator have feathers?

If alligators and crocodiles have the genes that allow them to form feathers, why aren't they feathered?

More