FunNature & AnimalCuriosities about black bears

Curiosities about black bears

American black bears ( Ursus americanus ), known simply as black bears, are the most common bears in North America. These animals inhabit northern Mexico, the United States, and Canada.

Additionally, these bears are smaller than brown and polar bears, making them the smallest of the three species that exist in North America.

On the other hand, they are great climbers and use their claws to climb trees and reach food (such as nuts). On land, they are good runners and can reach 35 miles per hour, as the United States National Park Service claims.

Fur of this species

Also, according to the International Association for Bear Research and Management, although the fur of these animals is usually black (as its name indicates) it can also vary and be brown, tan or even white. Due to this variation of the coat, they are sometimes confused with brown bears, especially in the northwestern United States and Canada where both species live.

How can you identify a black bear?

Black bears are typically about six feet tall when standing on two legs. Brown bears, on the other hand, are slightly larger (2.7 meters when standing).

On the other hand, the weight of a black bear can vary depending on its age and the time of year. Male black bears are much larger, as they can weigh around 300 kilos, while female black bears weigh around 80 kilos.

In contrast, male brown bears can weigh up to 390 kilograms and females up to 205 kilograms.

Where do they live?

Black bears range from northern Mexico to northern Canada. They are found in 32 states in the United States and in all Canadian provinces except Prince Edward Island.

They mainly inhabit coniferous and deciduous forests, but their extensive diet allows them to use other types of habitat as well, including open alpine areas according to the National Wildlife Federation.

What do black bears eat?

Black bears are omnivorous animals, so they eat both plants and other animals. Also, most of their diet is made up of insects, nuts, berries, grasses, and other vegetables.

These animals are not active predators, so they only hunt when they come across prey. If they decide to hunt, they tend to prefer animals such as elk and deer.

Breeding and hibernation

These animals are usually solitary except during the breeding season and when a female is raising her young. Males look for females to mate during the breeding season (roughly June and July).

Once they have mated, the female’s fertilized eggs don’t enter her uterus until fall, in a process called delayed implantation. This delay, followed by a gestation period of 220 days, allows females to give birth in their dens during hibernation.

What are the real impacts of a golf course?

Although it may seem that golf is a sport closely linked to natural spaces, it actually has a great impact on the environment.

When hyenas lived in the Arctic

These animals crossed from Asia to America through the Bering Bridge during the Ice Age.

The South American firefly, a new invasive species in Spain?

Initially it was identified as a new species of firefly, although it was soon seen that, in fact, it had been brought by the human hand from Argentina.

NASA discovers more than 50 areas that emit exorbitant levels of greenhouse gases

NASA's 'EMIT' spectrometer locates has targeted Central Asia, the Middle East and the US among others.

Scientists identify the exact number of hamburgers you can eat without destroying the Earth

A new report highlights how much we should reduce our meat consumption per week to prevent the climate crisis from worsening.

More